Stark Suomi siirtää Sigman trukeilla

Stark Suomi siirtää Sigman trukeilla

Suuri osa rautakauppaketju Stark Suomen myymistä rakennustarvikkeista on kookkaita ja painavia. Myymälöiden noutopihoilla materiaalinkäsittely tehdään pääsääntöisesti trukeilla aina siitä hetkestä saakka, kun tuleva tavara nostetaan kuorma-auton lavalta pois ja hyllytetään. Sigma Trukit valikoitui keväällä 2019 kilpailutuksessa yhdeksi yrityksen kolmesta trukkitoimittajasta.

Stark Suomi on valtakunnallinen puutavaran ja rakennustarvikkeiden toimittaja ja jo yli 150-vuotias suomalaisen rakennusalan asiantuntijayritys, jolla on 26 myymälää, jakelukeskus sekä keskusvarasto ja verkkokauppa. Yritys palvelee niin rakentamisen ammattilaisia ja korjausrakentajia kuin remontoijiakin kaikkialla Suomessa. Trukkeja Stark Suomi tarvitsee erityisesti ison volyymin materiaalinkäsittelyyn.

– Moni näkee meistä vain myymälän puolen, mutta noutopihat ovat toimintamme ytimessä. Niiden läpi kulkevat materiaalitonnit, harkot, teräs ja puutavara, joista talot rakennetaan. Sekä tavaroiden vastaanotto että keruu hoituu meillä trukeilla, Stark Suomen logistiikkajohtaja Kari Wahlman kertoo.

– Tavaralikenne pihoillemme ja sieltä asiakkaidemme työmaille hoidetaan raskailla Hiab-nostimin varustelluilla kuorma-autoilla ja rekoilla. Se on meidän todellista arkea, jossa ei ilman toimivia trukkeja pärjää, Wahlman painottaa.

Stark Suomi uudistaa seuraavan kahden vuoden aikana ison osan noin 200 trukin konekannastaan. Sigma Trukit nousi vaativan kilpailutuksen kautta yhdeksi ketjuyrityksen trukkitoimittajista keväällä 2019.

– Yhdistyimme Puukeskuksen kanssa vuonna 2014 ja suljimme samalla muutaman toimipisteen. Yhdistyminen aiheutti sen, että meillä oli paljon kelvollisia koneita käytössä, eikä trukkien uusimisille ollut tarvetta muutamaan vuoteen. Nyt olimme tulossa tilanteeseen, jossa kaikki kalusto alkoi olla kohtuullisen vanhaa, Wahlman sanoo.

– Kilpailutuksella valikoimme meille kolme kovaa kumppania seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Sigma Trukit on merkittävä toimittaja kokonaisuudessa, Wahlman toteaa.

Varma huoltopalvelu ja kattava konevalikoima avainasemassa

Stark Suomi on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikealan yritystä STARK Groupia. Wahlman kertoo, että hankinnat valmistellaan ja suunnitellaan talossa pitkälti keskitetysti.

Yritys kävi läpi trukkikannan kaikissa Pohjoismaissa sekä kilpailutti uudelleen koneet ja rahoittajat. Samalla muuttui myös hankintastrategia. Aikaisemmin Stark Suomi hankki trukit vuokramallilla, mutta nyt se ostaa valtaosan koneista oman leasing-yhtiön omistukseen ja tekee huoltosopimukset trukkitoimittajien kanssa.

– Kilpailutukseen otimme mukaan vain valtakunnallisia toimittajia. Silti osa jäi pois, koska he eivät pystyneet tarjoamaan riittävää huollon vasteaikaa. Sigma Trukeilla se on varsin hyvällä tasolla, ja myös laite- ja huoltohinnat ovat heillä kohdallaan, Wahlman luonnehtii.

Vahva ketjutausta näkyy Stark Suomella konehankintojen keskittämisen lisäksi myös yksityiskohtaisina koneiden malli- ja ominaisuusmääreinä.

– Linjaamme tarkkaan, mistä otamme koneet, ja samoin trukkien perusvarusteet ja ominaisuudet on määritelty ennalta. Tässä kilpailutuksessa mietimme vielä perusteellisemmin koneiden ominaisuuksia, Wahlman toteaa.

– Määrittelimme hyvin tarkasti, millaisia trukkeja tulee eri paikkakunnille. Meillä on hankinnoissa tarkat omat speksit mutta kuulimme myös toimittajiamme asiantuntemusta ja otimme sparrausta ja vinkkejä vastaan konevalintoja tehdessämme, Wahlman jatkaa.

Stark Suomen rakennustarvikkeiden valikoima on laaja – ja myös trukkikanta kirjava. Noutopihoilla rullaa monenlaisia käytävä- ja ulkotrukkeja. Lisäksi myymälöissä tavara siirtyy pinkkareilla eli kävellen ohjattavilla ketterillä sisätrukeilla, jotka voivat nostaa lavan kuormalavahyllyyn.

– Sigma Trukkien laaja konevalikoima oli kilpailutuksessa yksi heidän vahvuuksistaan meidän tarpeita ajatellen. Heidän valikoimissaan on sekä perinteisiä vastapainotrukkeja että nelitietrukkeja, Wahlman sanoo.

Joustavia ratkaisuja sesonkivaihtelua tasaamaan ja ajo-oppia kuljettajille

Ostokoneiden lisäksi Sigma Trukit toimittaa Stark Suomelle lyhytaikaisia vuokratrukkeja kiireisimpään sesonkiin. Rakentamisen alalla kesällä tapahtuu paljon, minkä vuoksi sekä tulevan ja lähtevän tavaran että työntekijöiden määrä kasvaa jokaisessa toimipisteessä.

– Lyhytaikaiset vuokrakoneet ovat meille paras ratkaisu kesän kiirehuippuja tasaamaan. Voimme mitoittaa oman trukkikantamme hiljaisemman sesongin mukaan, jolloin meillä ei seiso ylimääräisiä koneita käyttämättöminä halleissa talvikaudella, Wahlman iloitsee.

Stark Suomi hyödyntää Sigma Trukkien asiantuntemusta myös hankkimalla heiltä trukkikoulutusta. Suunnitteilla oli toteuttaa kattava koulutuskokonaisuus kausityöntekijöiden saavuttua, mutta korona-aika muutti suunnitelmia.

– Meidän oli tarkoitus ajattaa trukkikorttimallia meidän kaikissa varastoissa. Poikkeusolojen vuoksi perehdytimme jokaisesta pisteestä yhdestä kahteen henkilöä, ja he kouluttivat edelleen uudet kesätyöntekijät oikeanlaiseen työskentelyyn trukilla. Laajempi koulutusyhteistyö Sigma Trukkien kanssa jatkuu arjen palattua. Tavoitteenamme on, että käymme kaikkien kuljettajiemme kanssa ajoittain läpi perusasiat ja työskentelyyn liittyvä tekijät, Wahlman summaa.

Kumppanuus Sigma Trukkien kanssa on jatkunut hyvässä hengessä reilun vuoden, ja Wahlman on jo varma sen toimivuudesta jatkossakin.

– Täytyy sanoa, että yhteistyö on lähtenyt hyvin liikkeelle. Meillä on kaksi kaveria, jotka hoitavat kaikkia käytännön asioita Sigma Trukkien kanssa. Se toimii hyvin, ja uskon, että niin on tästä eteenpäinkin, Wahlman toteaa.