Stressitesti ja uusi normaali

Stressitesti ja uusi normaali

Takana poikkeuksellinen kevät – ja moni asia on toisin kuin vielä alkuvuodesta olimme suunnitelleet. Niin työkalenteri kuin henkilökohtaiset kesän merkinnät on täytynyt kirjoittaa uudelleen. Tämänkin blogin aiheena oli alkujaan aivan muuta. Tässä hetkessä Eurooppa ja myös Suomi näyttävät saaneen niskalenkin kevään tapahtumista, ainakin hetkeksi. Siksi tuntuu hyvältä pohtia asioiden merkityksiä.

Enemmän tai vähemmän normaalin arjen palatessa ei voi välttyä ajatukselta ihmismielen muistin lyhyydestä ikävemmissä asioissa. Suurimmalle osalle yrityksistä osui tänä keväänä kohdalle stressitesti pyytämättä ja yllättäen. Meille ainakin. Yli puolet liikevaihdostamme perustuu koneiden maahantuontiin ja myyntiin. Mitä tapahtuu tehtaiden sulkiessa tuotantonsa? Jäljelle jäävät after sales -palvelut. 

Erilaisia yrityksen tunnuslukuja löytyy satoja, jollei tuhansia. Yksi mittaa after sales -palveluiden tuottoa suhteessa koko yrityksen kustannuksiin. Mittari on ollut meilläkin käytössä, mutta positiivisessa markkinatilanteessa emme huomioineet tarpeeksi sen merkitystä. Nyt se on testattu ja poikkeusoloista on selvitty muuttujat uudelleen asetettuina. 

Mitä ihmismielen muistin lyhyyteen tulee, vastuullista liiketoiminta suunnittelevien yritysten olisi syytä pitää tämä kevät mielessä jatkossakin. Kannattavan kasvun polkua liiketoiminnan suunnittelussa ei voi tietenkään rakentaa pelkille uhkakuville, mutta suunnitelmat B, C ja D on hyvä olla aina valmiina, jotta reaktioaika on lyhyt poikkeustilanteissa. 

Täytyy myös huomioida, että tilanteet B, C ja D saattavat olla joskus uusia normaaleja. Tämäkin aika jättää jälkeensä vakiintuneita tapoja, vaikkei kukaan enää kymmenen vuoden päästä muista miksi, ja miten tai miksi ne otettiin aikoinaan käyttöön.

Eikä ikinä niin paljon pahaa, etteikö jotain hyvääkin: luonto voi nyt paremmin kuin aikoihin ja tuntuu, että Suomi on kansakuntana on yhtenäisempi. Samankaltaista kehitystä ei toki ole tapahtunut kaikkialla maailmassa. Maailman mittapuussa erittäin pienen ja pitkistä etäisyyksistä johtuen haastavan markkina-alueen yksittäisenä materiaalinkäsittelylaitteiden maahantuontiyrityksen toimitusjohtajana koen, että kaikella näyttää sittenkin olevan tarkoituksensa.

Tilannehan ei ole vielä ohi, vaikka olemme päässeet hieman huokaisemaan. Valtio velkaantuu kiivaammin kuin koskaan, ja suomalaisen elinkeinoelämän täytyy pystyä tuottamaan velkataakka takaisin. Se on hyvinvointimme hinta. Me Sigma Trukit Oy lupaamme parhaamme mukaan olla mukana kehittämässä vientiteollisuuden ja sen tarvitsemien palveluyritysten kustannustehokasta logistiikka – kotimarkkinoiden yrityksiä unohtamatta. Näin kaikissa käänteissä nyt ja tulevaisuudessa.

Kiitos koko henkilöstöllemme kovasta venymisestä kriisin pahimmalla hetkellä sekä asiakkaillemme ymmärryksestä toimitusviiveissä. Force Majeure -pykälä on todennäköisesti saanut meidän jokaisen mielessä uuden merkityksen, josta kenelläkään ei ollut aavistustakaan vielä tammikuussa.

Näillä sanoilla toivotan kaikille oikein hyvää kesää! Mitä ikinä eteen tuleekin syksyllä, mitä emme voi estää, se pitää kestää. Yhdessä.

Jani Murtolehto
toimitusjohtaja