On ollut kovaa kovaa ajoa – Sigma Trukit 20 vuotta
Tämä tarina Sigma Trukeista ei ole piirun tarkka historiikki tai kiveen hakattu absoluuttinen totuus. Tämä on sen sijaan useamman henkilön muistelma siitä, kuinka Sigma Trukeista tuli juuri se Sigma Trukit, jonka tänään tunnemme. Eikä tätä tarinaa olisi kerrottavana ilman kovaa työtä, jonka ihmiset Sigma Trukkien eteen tekivät.
Sigma Trukit Oy:llä on pitkät perinteet. Juuret ulottuvat aina vuoteen 1897 saakka, jolloin Oy Sigma Ab aloitti teknisen kaupan. Yli sata vuotta myöhemmin, vuonna 2004, Oy Sigma Ab:n materiaalinkäsittelylaiteliiketoiminta yhtiöitettiin Sigma Trukit Oy:ksi ja nykyinen yhtiö sai alkunsa.
Palataan kuitenkin ajassa taaksepäin. Voi nimittäin olla, että Sigma Trukit ei olisi nykyisessä loistossaan, ellei alkutahteja olisi alettu soittamaan muutaman henkilön toimesta jo 60-luvulla, aikana jolloin Marion Rung viihdytti Tipi-tiillä ja Irwin Ryysyrannallaan. Silloin starttasi nimittäin myös kahden Sigma Trukkien historiassa merkittävän tekijän urat trukkien parissa.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa
Pekka Toivanen ja Raimo Norrbacka aloittivat molemmat tahoillaan oman elämäntyönsä trukkien parissa juurikin 60-luvulla, Raimo trukkien myynnin parissa ja Pekka erikoistui sähkömiehenä luonnollisesti trukkien huoltoon, “kun vanhemmat sähkömiehet ei uusiin sähkötrukkihommiin suostuneet”. Herrasmiesten tiet kohtasivat ensimmäistä kertaa 70-luvulla Auramo Oy:llä, joka oli Suomessa sen ajan pioneeritalo trukkien saralla.
Auramolla meininki oli hyvä ja työkavereista tuli ihan oikeita kavereita. Näistä suhteista oli hyötyä myös tulevaisuudessa, mutta sivutaan sitä lisää hieman myöhemmin. Ammattimiesten veri veti kuitenkin uusien haasteiden pariin, eivätkä he olleet trukkialalla ainoita.
“Auramo kasvoi isoksi ja siellä oli jopa 250 henkeä töissä, osastoja oli vaikka kuinka ja trukkiosasto oli iso. Siihen aikaan tuli kuitenkin uusia trukkien maahantuojia, mikä tarkoitti että henkilöstö vaihtui paljon, kun auramolaiset olivat haluttuja.” nyt jo eläkkeelle jäänyt Pekka Toivanen kertoo.
80-luvulla oli siis aika nostaa kytkintä, mikä tarkoitti molemmille oman yrityksen perustamista. Pekka palasi takaisin Kuopioon ja laittoi pystyyn trukki- ja teollisuushuoltoon erikoistuneen yrityksen, josta myöhemmin tuli AP-Trukit, kun Arto Makkonen tuli mukaan yrityksen omistajaksi.
Raimo sen sijaan aloitti ensimmäistä kertaa yhteistyön Oy Sigma Ab:n kanssa. Hän toimi oman yrityksensä kautta Sigman trukkien jälleenmyyjänä. Kovalle myyjälle trukkien myynti oli – yllätys, yllätys – trukkien myyntiä. Haastavaa, mutta tulosta tuli, vaikka ala on ostajamääriin nähden todella kilpailtu.
“Jossain välissä homma helpottui, kun tuli kännykät. Ennen niitä piti myyntimiehen sopia asiakaskäynnit viikoksi eteenpäin, kun lähdettiin tien päälle. Ja asiat tien päältä piti hoitaa lennättimellä. Muistan vieläkin miten järkyttävän kuumia ne kopit olivat.” Norrbacka kertoo nauraen.
Paljon tehtyä työtä ja yhteistyötä
Kymmenisen vuotta sitten eläköitynyt Norrbacka toivoi pitkään ja hartaasti yhtä asiaa, joka uran lopulla helpotti myyntityötä merkittävästi. “Silloin kun mentiin asiakkaan luokse, oli salkku täynnä hinnastoja ja esitteitä. Toivoin aina, että kun tulisi vaan se aika, että olisi tietokone, jolta näyttää. Uran loppuaikoina sitten alkoi tulla käyttöön näitä, se helpotti paljon. Tieto oli saatavilla heti ja faktaa löytyi kun kysyttiin, ei tarvinnut plärätä lappuja tai palata asiaan, kun ensin ottaa selvää. Se oli suuri askel ylipäätään myynnissä, ei tarvitse enää selkä vääränä kantaa repullista esitteitä.” Norrbacka kertoo myyntityön muutoksesta.
Kauppa kuitenkin kävi myös salkun kanssa, josta todisteena voidaan pitää myös sitä, että Oy Sigma Ab alkoi kauppaamaan trukkibisnestä juuri Norrbackalle. Sigma halusi myydä trukkiliiketoimintansa pois. “Aloin etsimään sopivia kumppaneita, koska minulla ei ollut aikomustakaan ostaa sitä yksin.” Norrbacka kertoo.
Arton ja Pekan operoima AP-Trukit teki yhtälailla yhteistyötä Oy Sigma Ab:n kanssa ja kasvoi samaan aikaan omalla tahollaan. Huoltopisteitä oli Jyväskylässä ja Iisalmessa sekä isot tilat Kuopiossa. 90-luvun puolivälissä AP-Trukkien remmiin astui myös Vesa Toivanen, nykyinen Sigma Trukkien myyntijohtaja.
AP-Trukit oli juuri tuolloin hankkinut Englannista oman rengasprässin, sillä aiemmin rengasprässäys oli erikseen hankittu Etelä-Suomesta. AP-Trukit teki jo tuolloin yhteistyötä Raimon kanssa, joka oli alkanut tuomaan Suomeen italialaista rengasmerkkiä. Oli sovittu, että sen aktiiviseen myyntiin panostetaan. Suunnitelma oli, että Vesa aloittaa siitä ja tulee Raimon oppiin Helsinkiin myymään.
“Kyllä Vesasta heti näki, että on siinä myyntimiesaineista” Norrbacka naurahtaa. Eikä siinä kauaa mennyt, kun Kuopiossa soi puhelin. Raimo soitti Pekalle, että Vesa myy sellaista tahtia, että heikompaa saattaisi hirvittää – “ei sitä tarvitse neuvoa”. Yhteistyö toimi siis moitteettomasti. Tukea annettiin, sitä saatiin ja sen avulla kehityttiin. Vesakin siirtyi pian varsinaiseen trukkimyyntiin.
“Asiakkailta tuli aluksi epäileviä katseita. Eikä ihme, kun parikymppinen kokematon kaveri oli asialla. Kiusallaan kysyvivät trukkien moottorinsuodattimen sisältöä ja muuta vaikeaa, mihin minä poikanen osannut vastata. Selvittelin asioita, kaivoin tietoa ja soitin perään. Moottoritekniikasta en tiennyt mitään, mutta sain Makkosen Artosta luottopakin kaikissa teknisissä asioissa. Nykyisin Arto on Sigma Trukkien tekninen päällikkö, jolta edelleen kysyn apua skaalalla naulasta tietotekniikkaan.” nuorempi Toivanen kertoo miten hänen uransa starttasi trukkien parissa.
Ja juuri toimivan yhteistyön seurauksena tulleiden yhteisten tuttujen ja ammattilaisten verkostosta löytyi porukka, joka oli valmis ottamaan Oy Sigma Ab:n trukkiliiketoiminnan haltuunsa. Silloin syntyi nykymuotoinen Sigma Trukit. Perustajaporukka, johon Raimon lisäksi kuului muun muassa Stefan Karlström, Mikko Korkalainen ja AP-Trukkien porukkaa, oli valmiiksi tiivis ja tunsi jo entuudestaan toisensa.
“Kun Sigma Trukit laitettiin pystyyn, me loimme silloin omat toimintaperiaatteet. Oltiin innokkaita ja tehtiin järkyttävän paljon töitä. Ja sillä me saatiin tulosta aikaan, mikä oli varsinki alkuaikoina elintärkeää. Meillähän oli kaupan seurauksena velkaa Sigmalle, mutta kovalla myyntityöllä ja kaupanteolla se saatiin kuitattua.” Norrbacka kertoo.
Ei välttämättä hitaasti, mutta aina varmasti
Ensin Sigma Trukit keskittyi ainoastaan trukkien myyntiin, jolloin trukkien huollosta vastaavina kumppaneina toimivat muun muassa ABB ja Raskone. Myöhemmin, kunhan Keravanjoessa on virrannut vettä riittämiin, Sigma Trukit tulisi ottamaan haltuun niin ABB:n kuin Raskoneen trukkihuoltojen liiketoiminnan. Tästä ei kuitenkaan ollut vielä pienintäkään hajua, kun Sigma Trukit otti ensimmäisiä askeliaan.
Luotto omaan osaamiseen oli kuitenkin alusta alkaen kova. Ensimmäiset vuodet mietittiin kommervenkkejä ja erilaisia toimia, kun liikevaihto oli nolla ja siitä piti nousta. Aikataulun mukaan nousu tapahtuisi mielellään eilen eikä huomenna.
“Me tiedettiin, että me pystytään myymään, mutta se piti todistaa. Trukit kun eivät ole mitään halpoja koneita, ja kun omaa rahaa yrityksellä ei vielä ollut, niin niitä ei liikaa tilattu etukäteen. Lakki kourassa mentiin päämiehiltä kysymään, että saadaanko me tavaraa niin paljon kuin myydään. Kun saatiin sitten pomoilta limiitti, niin se oli periaatteessa jo myyty. Olisi varmaan myyty enemmänkin, jos olisi ollut iso rahoittaja takana. Piti kasvaa yrityksenä, ennen kuin myyntiä pystyi kasvattamaan.” Norrbacka kertoo Sigma Trukkien alkuajoista.
Kova työ tuotti tulosta. Siitä osoituksena on, että Sigma Trukit muun muassa palkittiin eräänä vuonna yrityksen kokoon suhteutettuna Euroopan parhaana trukkidiilerinä. “Ei välttämättä tule aina tarpeeksi kehuttua meitä, mutta mielestäni se oli hieno juttu.” Norrbacka toteaa perisuomalaiseen vaatimattomaan tyyliin.
Kun myyntiluvut nousivat, Sigma Trukkien täytyi kasvaa, jotta kehitys voisi jatkua. Samoihin aikoihin havaittiin, että toiminnan johtamiselle oli erityinen tarve. “Me oltiin hyvinkin työorientoituneita tekijöitä ja sillä me pärjättiin. Hoidettiin aina omat hommat ja vähän enemmänkin. Mutta koska keskityimme työn tekemiseen, tarvittiin osaava ihminen johtamaan toimintaa. Silloin ensimmäinen nimi listalla oli Jani Murtolehto.” Pekka Toivanen kertoo.
Johdonmukaisesti kasvaen maanlaajuiseksi toimijaksi
Murtolehto saatiin neuvottelupöytään ja etiäinen sopivasta henkilöstä johtamaan Sigma Trukkeja osoittautui oikeaksi. Neuvottelut menivät kivuttomasti, kättä lyötiin päälle ja nimet saatiin paperiin. Murtolehdosta tuli myös samalla yksi Sigma Trukkien omistajista. Homma alkoi toimimaan, ja toimii edelleen.
Eikä Murtolehdolla ollut tarvetta alkaa jarrumieheksi. Nimityksen jälkeen vauhti vain kiihtyi, kun toiminnan johtamiseen saatiin vahva osaaja. Yritys hankki ensin vuonna 2012 Raskone Oy:n trukkiliiketoiminnan.
“Kyllä minä olin kädet kyynärpäitä myöten ristissä, kun Murtolehdon Jani sanoi, että Sigma Trukit suunnittelee Raskonen huoltoliiketoiminnan ostamista. Se sopi mun ajatuksiin kuin nenä päähän. Tykkäsin siitä, ja tykkään edelleen.” kertoo Sigma Trukkien nykyinen huoltokoordinaattori Tuomo Dunderberg.
Liiketoimintakauppojen myötä Dunderberg on vuosien varrella nähnyt Sigma Trukkien kasvun ja tekemisen meiningin niin sigmalaisena kuin Sigma Trukkien kumppanina. Dunderbergin ura trukkien parissa alkoi jo hyvissä ajoin 80-luvun taitteen tietämissä, josta se jatkui 80-luvun lopulla Oy Sigma Ab:n palvelukseen. Sen jälkeen työt veivät ABB:lle ja myöhemmin Raskonen kautta Sigma Trukkien palvelukseen.
“Viimeisin muutos sopi minulle paremmin kuin hyvin. On ollut hieno katsoa Sigma Trukkien kehitystä, kun nuoret miehet ideoi ja kehittää firmaa.” Dunderberg kertoo. Heti Raskonen perään vuonna 2013 AP-trukit yhdistyi Sigma Trukkeihin liiketoimintakaupan myötä. Silloin Sigma Trukkien toiminta saavutti maanlaajuiset mittasuhteet.
Kun AP-Trukit yhdistyi Sigma Trukkeihin olivat he valmiiksi jo osakkeenomistajia ja yksi Sigma Tukkien suurimpia asiakkaita. Yhdistyminen oli siksi luontevaa ja toi mukanaan merkittävän hyödyn, joka toi Sigma Trukeille selkeän kilpailuedun Suomen markkinoilla.
“Yhdistymisen ansiosta olimme koko maan kattava yritys. Sen ansiosta pääsimme esimerkiksi Olvin ja Metson ostokoreihin, kun pystymme palvelemaan heitä maanlaajuisesti. Tämä oli yksi merkittävistä syistä, miksi yhdistyminen toteutettiin.” Pekka Toivanen kertoo.
Eivätkä kaupasta tulleet hyödyt jääneet siihen. AP-Trukit oli myös kehittänyt vuosien varrella työnohjausjärjestelmää, joka oli ensimmäisiä tietokonepohjaisia työnohjausjärjestelmiä alalla ja Suomessa. Trukkien ajotiedot saatiin lisälaitteen avulla tietokoneeseen ja toisessa taulukossa seurattiin muita kustannuksia, kuten huoltoja, korjauksia ja niiden kuluja.
“Se oli uraauurtavaa työtä. Saksalaisetkin kävivät alkuaikoina paikan päällä katsomassa ja pyörittelivät silmiä, että ‘ei voi olla totta, meillä on vasta kehitteillä tämä’. Ja meillä se oli jo käytössä.” Pekka kertoo ja nauraa.
Nyt Sigma Trukeilla oli koko maan kattava huolto- ja myyntipalvelu sekä toiminnanohjausjärjestelmä extranetteineen. Tämän jälkeen on tehty myös muita yritysostoja, joissa aiemmin luodut kontaktit ovat olleet arvokkaita.
“Esimerkiksi entinen auramolainen Luodon Pentti Tampereelta soitti, että kiinnostaisiko ostaa hänen yritystoimintansa pois, kun hänellä alkoi jo ikää olla. Soitin Janille, että nyt menet Tampereelle tekemään kauppaa. Ja se oli hyvä kauppa. Saimme paljon asiakkaita ja todella hyvää henkilökuntaa, oli hyvä me-henki ja työjälki priimaa.” vanhempi Toivanen kertoo.
Tekijöidensä näköinen kumppani
Sigma Trukit on rakennettu nykyiseen tilaansa yhdessä henkilöstön ja omistajien kanssa. Se on alusta loppuun saakka sigmalaisten yhteistä käsialaa. Jokainen on tehnyt omalla tontillaan parhaansa, siten Sigma Trukit pystyy olemaan asiakkaillensa luotettu, kasvun ja karikot kestävä kumppani – ja kasvanut samalla itsekin.
“Me ollaan aina oltu kumppani asiakkaalle. Kunnioitetaan aina asiakasta, mutta kohdellaan rennosti ja välitetään. Asiakkaalla kun on aina tarpeet. Ei sieltä nyhdetä rahaa, vaan meidän työ on auttaa asiakasta. Se me ollaan sisäistetty ja se toimii edelleen.” Toivaset kertovat kuin yhdestä suusta Sigma Trukkien julkisesta salaisuudesta, joka ohjaa edelleen vahvasti Sigma Trukkien toimintaa.
Nostetaan siis malja 20 vuodelle ja heti perään seuraaville vuosikymmenille. Norrbackan sanoin: “Siellä on ammattimiehiä hommissa. Ei ole epäilystäkään, että kehitys ei jatkuisi.”
Lähteet:
- Tuomo Dunderberg (nyk. huoltokoordinaattori)
- Raimo Norrbacka (perustajajäsen, ent. myyntijohtaja, ent. toimitusjohtaja, ent. hallituksen puheenjohtaja, ansaitulla eläkkeellä)
- Pekka Toivanen (osakkaana alusta asti, ent, huoltopäällikkö, ent. hallituksen puheenjohtaja, ansaitulla eläkkeellä)
- Vesa Toivanen (nyk. myyntijohtaja ja hallituksen puheenjohtaja)
- Sigma Trukkien arkisto (historian kirjat ja hatarat muistikuvat)